2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Plytelių spalvų, formų ir dydžių derinimas interjere. Plytelių klijavimas akcentuojant erdvės geometrinę sandarą

PLYTELIŲ DEKORAS
Pamėgta dekoro bei apdailos priemonė gyvenamojo būsto interjere yra keraminės plytelės. Anksčiau jas klijuodavo tik sanitariniuose mazguose, virtuvėse ir kai kuriose pagalbinėse patalpose.Šiandien keramika pamažu užkariauja visą namo interjerą. Plytelių pasiūla yra labai didelė, patenkina bet kokį skonį. Jos vertinamos ne tik pagal išvaizdą, bet ir pagal technines savybes.
Skirtingų medžiagų panaudojimas dažnai būtinas funkciškai. Pavyzdžiui, prie atvirų židinių ir krosnių yra privaloma kloti nedegią grindų dangą. Prieškambaryje į


plytelėmis klotą plotą galima įkomponuoti demblį apsaugai nuo purvo ir gražiai sujungti su kilimine danga.
Medžiagų derinimą gali sąlygoti vien tik dekoratyviniai tikslai. Pas mus dar nelabai įprastas plytelių ir medžio derinys. Paprastai derinamos atitinkamo atspalvio šviesios plytelės ir šviesi mediena. Tačiau įdomus sprendimas gaunamas derinant intensyviai spalvotas grindis su šviesia mediena. Klojant grindis geriausia tamsią medieną derinti su tamsiomis plytelėmis. Plonos plytelės bei vidaus mozaika leidžia laipsniškai pereiti nuo plytelių dangos prie kiliminių grindų.
Erdvės efektas. Skersos juostos optiškai paplatina patalpą. Plytelėmis galima suskaidyti didelius plotus ir pakeisti erdvės proporcijas. Vertikalios juostos suteikia patalpai didesnio aukščio įspūdį. Šviesios plytelės praplečia mažas patalpas Jomis dažniausiai klijuojami vonių kambariai. Dideles patalpas patartina klijuoti didelio formato plytelėmis, o mažas - vidutinėmis arba mažomis (mozaika). Labai efektingai galima apipavidalinti grindis derinant įvairių dydžių plyteles. Didelius plotus pagyvina keraminės juostelės ir atbrailos, jos gali būti ir reljefinės. Galima vonioje akcentuoti sanitarinius taškus arba
veidrodį papuošti plytelių apdaila. Sanitarinių patalpų ir virtuvių sienas aptaisyti patartina vidutinio dydžio plytelėmis, nes čia didelių sunkumų sudaro vamzdynai, o mažesnes plyteles ir pjaustyti reikia mažiau.
Yra didelis pasirinkimas ne tik šviesių, pastelinių tonų plytelių, bet ir ryškių, sodrių spalvų, o tai praplečia dekoravimo galimybes. Tačiau reikia būti atsargiems renkantis sodrias spalvas: patalpa, turi būti spalvinga, bet ne marga. Saikingai naudojant spalvotas plyteles, galima sudaryti geometrinio rašto akcentus ar spalvotas juostas, akcentuojančias erdvės geometrinę sandarą, apipavidalinant nišas, veidrodžius ar duris.
Kaip dekoro priemonė yra siūlės tarp plytelių. Jas galima derinti prie plytelių spalvos arba gali būti kontrastingos, pavyzdžiui, tamsios plytelės ir šviesios, netgi baltos siūlės.
Klojant grindis reikia nepamiršti jų priežiūros. Todėl virtuvėms geriausia neutrali pilka ar tamsi plytelių ir siūlių spalva.
Su gyvenamosiomis patalpomis tiesiogiai siejasi balkonai, terasos, o kartais ir žiemos sodai. Norint optiškai suderinti minėtas patalpas su gyvenamosiomis, jų grindis galima iškloti tos pačios rūšies plytelėmis. Tačiau balkone ir terasoje reikalingos šalčiui atsparios akmens keramikos plytelės, o kad jos nebūtų slidžios nuo drėgmės, reikėtų naudoti mažesnes, o vidaus patalpoms - didesnes plyteles.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą