2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Plytelių klojimas. Akmens masės plytelės. Keraminės plytelės. Plytelių forma ir dydžiai

PLYTELIŲ KLOJIMAS
AKMENS MASĖS IR KERAMINĖS PLYTELĖS

Plytelės gaminamos iš specialiai paruošto įvairaus molio mišinio, kuris formuojant presuojamas ir degamas. Jos gali būti dažytos, padengtos permatoma ar dengiamąja glazūra. Dekoras vienspalvis arba daugiaspalvis. Plytelių paviršius gali būti ir reljefinis.
Dažniausiai parduodamos smulkiai grūdėtos kristalinės, fajansinės ir akmens masės keraminės plytelės.
Fajansinėmis plytelėmis dažniausiai klijuojamos virtuvių ir vonios patalpų sienos. Grindims geriau pasirinkti glazūruotas akmens masės plyteles. Dažnai jų spalva ir


dydis primena fajansines plyteles.
Akmens keramikos plytelės atsparios nusidėvėjimui ir šalčiui, tika kloti išorinėse patalpose. Glazūruotos akmens masės plytelės būna su dekoru ir be jo, lygios ir reljefinės, matinės ir blizgančios glazūros. Be to, yra ir neglazūruotų akmens masės plytelių, vienspalvių ir daugiaspalvių. Tai purkšti (meliuoti), marmuriniai bei deginti gaminiai. Neglazūruotos plytelės gali būti dekoruotos trafaretinės spaudos būdu.
Gaminamos ir natūralų akmenį primenančios akmens masės plytelės su reljefiniu paviršiumi.
Neglazūruotų plytelių grindų paviršių patartina papildomai apdoroti parafino aliejumi. Jis suteikia plytelėms gražų, šiltą, šilkinį blizgesį.
Be akmens masės ir fajansinių plytelių, naudojamos molio plytelės. Dažniausiai jos yra neglazūruotos, natūralios degto molio spalvos su gelsvu, rusvu ar rausvu atspalviu.
Kvadratinių fajansinių plytelių klasikinis dydis 15x15,20x20 ir 30x30 cm, stačiakampių - 15x20, 15x25, 20x25 ir 20x30 cm. Be to, gaminamos 25x25 cm ir virtuvėms - 10,8x10,8 cm plytelės. Fajansinės plytelės, priklausomai nuo dydžio, būna 5-9 mm storio.
Akmens masės plytelių formos ir dydžiai daug įvairesni. Jų būna kvadrato, stačiakampio, šešiakampio ir aštuoniakampio formos. Vidiniams ir išoriniams kampams gaminamos kampų juostos, interjero dekorui formuoti - keraminės juostos.
Kvadratinės akmens masės plytelės gaminamos 60x60,40x40, 30x30, 25x25 ar 20x20, 10,8x10,8 ir 10x10 cm dydžio. Būna ir vidutinio dydžio mozaikos plytelių, pavyzdžiui, 5x5 cm, bet gali būti ir 7,5x7,5 ir 7,5x10 cm.
Akmens masės plytelių storis priklauso nuo dydžio: didelio formato- 11-13 mm, vidutinio-4-8 mm.
Akmens masės plytelių spalvų spektras įvairus: sodrios, grynos spalvos su pasteliniais atspalviais, būdingais molio ir žemės spalvoms. Virtuvių, vonių ir tualetų plytelės gali būti dekoruotos ir reljefinės.
Be fajanso bei keramikos plytelių, būstų interjerams tinka ir betono, marmuro, skalūno plokštės. Betono plokštės ar monolitinis betonas tinka grindims (pavyzdžiui, sandėliukams rūsyje). Marmuras jautrus rūgštims, palyginti minkšta medžiaga, todėl grindims tinka ne visur. Skalūnai, mūsų šalyje dolomitai, tinka grindims ir sienoms.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą