2011 m. vasario 22 d., antradienis

Agentų klasifikavimas. Nekilnojamo turto agentai. Agento pareigos

AGENTŲ KLASIFIKAVIMAS
Esama rinkų, kuriose dirba agentai. Agentas - tai tarpininkas tarp pardavėjo ir pirkėjo, atliekantis komercines ar valiutines operacijas. Jis yra tokių sistemų, pvz., didmeninės ir mažmeninės prekybos, alternatyvus rinkos organizavimo subjektas. Agentai veikia ne tik nekilnojamojo turto sferoje. Jie dirba prekių, vertybinių popierių biržose (prisaikdinti kursų ir laisvieji makleriai), draudimo (draudimo agentai) ir prekių gabenimo srityje (ypač frachtavimo operacijų agentai).
Pagrindinį skirtumą tarp civilinių ir prekybos agentų apibrėžia verslo objektai. Prekybos agentų objektas - tai prekės prekybos įstatymo prasme. Civilinių agentų veiklos objektas nėra prekės.
Priešingai nei prekybos atstovai, kurie tarpininkauja konkrečiam užsakovui arba sudaro sutartis, agentai nuolat dirba su įvairiais užsakovais. Jie tarpininkauja tik sudarant sutartis. Be to, civiliniai agentai nurodo sutarties sudarymo galimybes. Civiliniai agentai atlieka nekilnojamojo turto operacijas, t. y. žemės sklypų ir


pastatų, butų, verslo pastatų, taip pat ir paskolų nekilnojamajam turtui tapačiomis teisėmis. Nekilnojamojo turto agentas privalo laikytis iš dalies civilinių, iš dalies visuomeninių galiojančių teisinių nuostatų, kurios yra griežtai atskirtos. Civilinės nuostatos reguliuoja teisinius santykius tarp teisės subjektų (privačių ir juridinių asmenų), pvz., iš sudarytos sutarties kylančias tarpusavio teises ir pareigas. Visuomeninės teisinės nuostatos reguliuoja teisinius dalykus tarp valstybės ir jos piliečių.
Agento siūlomas produktas reikalingas kiekvienam, jo prekybos teritorija gali būti labai didelė, ir kiekvienas asmuo yra potencialus jo klientas. Jo taikomos priemonės neribojamos, net jei jo investuojamas kapitalas lygus nuliui. Agentas turi apsaugoti pirkėją ir padėti jam įsigyti norimą nuosavybę. Agentas turi atsakyti už savo veiksmus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą